Photo by Megumi Iritani

It would be great if you could support us with a small donation.
It might not be much for you, but it would help us providing more and better interviews in the future.
With a little bit of your support we might be able to realize even more!

If you ever wondered what would happen if you combine visual-kei, Japanese traditional elements and a ton of humor, then zigzag would be the answer. With their unique and creative concept and performance, and incredible musical skills, they made sure every single person in the complete sold-out Budokan was having the time of their life. 



-Shintenchi Kaibyaku Shuudan- zigzag (kısaca zigzag) (−真天地開闢集団−ジグザグ), aktivitelerine Ocak 2016’da başladı, ve benzersiz konseptleri sayesinde anında iyi bir üne kavuştu. Grup, ilk bakışta müziklerinden konseptlerine kadar pek geleneksel Japon ögeleri içiyor gibi görünse de, şarkıları genellikle günlük yaşam hakkında. Bu karışıma mizah anlayışı ve kendilerini çok ciddiye almamalarını da eklersek, birçok kişi bu grupta kendinden bir şeyler bulabilir. 15 Kasım 2022’de efsanevi mekan Nippon Budokan’da verdikleri zigzag (慈愚挫愚) adlı performanslarının kapalı gişe satması da bunu kanıtlar nitelikte. Bu özel performansa tanıklık etme ve izlenimlerimizi sizlerle paylaşma fırsatını yakaladığımız için çok mutluyuz. 

İkinci şarkı olan PROMIS’le birlikte sahnenin önündeki ekran sonunda kalktı, ve grup net bir şekilde görünmeye başladı: -mikoto- (vokal) bir yandan gitar çalarak şarkıyı söylüyordu; -kagemaru- (bateri)’nun bateri seti o kadar yüksekteydi ki, yaptığı her hareketi görmek mümkündü; -ryuya- (bas gitar) da tam havasındaydı, gitarını çalarken oldukça zarif bir şekilde hareket ediyordu. 

KONOHA (コノハ)’dan sonra gecenin ilk MC arası verildi. Grup üyeleri heyecanla hayranlarına el sallıyorlardı, ve -mikoto-, seyircilere, konser salonunda bağırmanın hala yasak olduğunu, ancak alkışlayabileceklerini söyledi. Hayranların göreve hazır olduğundan emin olmak için -mikoto- yei yei yei diye bağırdı ve ardından hayranlar aynı ritimle alkışladı. Sonra biraz daha hızlı yei yei yei yei yei – hayranlar yine başarılı bir şekilde ritme yetişti. Üçüncü ya da dördüncü kezden sonra, -mikoto-‘nun yei yei yei yei ritmi seyircinin ayak uyduramayacağı kadar karmaşık hale geldi ve alkışlamaktan vazgeçmek zorunda kalan herkes güldü – -mikoto-‘yu yenmek imkansızdı. Hayranlarla bağlantı kurmanın ve onları güldürmenin harika bir yoluydu. -mikoto- fan kulüpleri aracılığıyla neredeyse tüm biletlerin çok erken bir aşamada satıldığını duyunca çok şaşırdıklarını ve bu kadar çok insanın onları görmeye geleceğine inanamadıklarını söyleyerek devam etti. -ryuya- o kadar inanamamıştım ki konser sabahına kadar gergin bile değildim dedi. -kagemaru-’nun ise sırf orada bulunmaktan heyecan duyduğu görünüyordu.

Photo by Megumi Iritani

Sonrasında, yine modu tamamen değiştirerek Japon ezgileri girişine sahip bir şarkı olan NIHAO WANTANMEN (ニイハオ・ワンタンメン) başladı. -ryuya- bu eğlenceli müzikle zıplarken, -mikoto- furitsuke yapıyor ve şarkının ritmine uygun olarak başını sağa ve sola sallıyordu. Daha sonra bu ikili, ve destek gitarist eş zamanlı olarak sağa ve sola doğru adım atmaya başladı. Tam bir dans rutini gibi görünüyordu. Ancak, daha sonra, -mikoto- inanılmaz brutal vokaller yaparken bütün oda karanlığa büründü- sadece kırmızı ışıklar kapladı odayı. Hayranlar deliler gibi headbang yapmaya başladılar. Bu olur olmaz, aynı hızla tekrar eğlenceli ve sakin melodiye döndük. Hayranlarla üyeler hep birlikte sağa ve sola sallanmaya devam etti.

Duygusal bir balad olan GOGATSU NO YUKI (五月ノ雪)’nin ardından, tekrar bir MC arası vermenin zamanı gelmişti. Seyircilerin hala hayatta olduğundan emin olduktan sonra, -mikoto- bir visual-kei grubu olduklarını söyledi ve seyirciler arasında bangya olup olmadığını sordu (gerçi pek çoğu kabul etmeye ve elini kaldırmaya cesaret edemedi!). -mikoto- uzun süredir bir grup olmadıklarını ve oldukça popüler olan bir grup üyesiyle şimdiden vedalaşmak zorunda kaldıklarını, ve bunun da birçok hayranlarını kaybetmelerine neden olduğunu açıkladı. Vazgeçmeye ve pes etmeye çok yaklaşsalar da, müzikten vazgeçemedikleri için bugün bu sahnede durabiliyorlardı. 

-mikoto- “Bangya, kafalarınızı görelim!!” diye bağırdı, ve platforma çıkıp kollarını açtı. Sonrasında SOREDEMO HANAYO, SAKE (其れでも花よ、咲け)‘nin ilk notaları duyulmaya başladı. Seyirciler hemen headbang yapmaya başladı. -mikoto- yine geleneksel Japon şarkılarından brutal vokale, güzel, duygusal, melodik bir sese kadar olan vokal yelpazesini gösteriyordu. Bu şarkı sırasında, -kagemaru- da bateri çalarken bagetlerini kolaylıkla döndürüyor, ve oldukça eğleniyor gibiydi. Bu bateristin ne kadar yetenekli olduğu ortadaydı.

USAGI GIRL (兎girl) ve LAST DAY LOVER (ラスデイ ラバー) gibi oldukça neşeli şarkılardan sonra, REQUIEM ve GURU ile mod yeniden karardı. Devasa Budokan sahnesinde, -ryuya- geniş bir alanda çokça hareket ediyor, kafa sallıyor ve bas gitarını çalarken zarafetle vücudunu geriye doğru esnetiyordu. -mikoto- rap’ten yüksek notalara ve brutal vokale kadar zahmetsizce ve etkileyici bir şekilde pürüzsüz geçişler yaptı.

Photo by Megumi Iritani

zigzag‘ın performansının bir başka öne çıkan özelliği de şarkılar sırasında sahnenin üstündeki ekrana yansıyan videolar oldu. KAO GA SUKI (顔が好き) sırasında, şarkının sözleri hayal edebileceğiniz en çılgın görüntülerle gösterildi: en küçük yazı tipi boyutu, büyük harfler veya sözlerin bazı bölümlerinin sansürlenmesi gibi. Ekranda çılgınca şeyler olan şarkıları ciddiyetle çalmaları, grubu da çok iyi tanımlayan en komik kombinasyondu.

APPARE CHINDOUCHUU (あっぱれ珍道中) ve BOUKYAKU NO KANATA (忘却の彼方)’nın ardından tüm üyeler sahneyi terk etti ve hoparlörlerden bir ıslık sesinin duyulduğu ve hayranların alkışlayarak taklit ettiği küçük bir ara verildi. Ancak yine ıslığın ritmi hayranlar için çok hızlı hale geldi ve herkes güldü. Sonra her şey tekrar karardı ve -kagemaru- ve bateri seti aydınlandı ve salon bateri solosu için hazır hale geldi. Daha ilk vuruşlardan mekan tamamen sallanıyordu. Solonun ilk bölümünde -kagemaru- hayranlarına alkışlamasını işaret ediyordu, ve bu hayranlarla grubun ortak bir performansı gibi görünüyordu. Ancak, ikinci bölüm en hafif tabirle nefes kesiciydi. Solo oldukça uzundu ve bunun zor bir iş olduğu ve çok fazla beceri gerektirdiği açıktı, ancak, -kagemaru- bateriyi büyük bir kolaylıkla çalıyor, gülümsüyor ve sonunda da kol kaslarını gösteriyordu. Bununla birlikte, grubun geri kalanı KAERITAI KEDO KAERENAI (帰りたいけど帰れない) (çeviri. gitmek istiyorum ama yapamıyorum)’ın tanıtımıyla geri döndü. Sahneden dumanlar yükseldi ve seyirciler sağa sola zıplamaya başladı. -mikoto- gitmek isteyip de gidemeyen bir kişinin özünü canlandırırken, -ryuya- çalarken dans edip şarkı söylüyordu ve -kagemaru- davulunun başından kalkıp hayranlarla bağlantı kurmak için her fırsatı değerlendirdi .

Ardından birdenbire 14 dansçı, tur tişörtleri ve farklı renklerde pantolonlar giyerek sahneye koştu. -mikoto- herkesten gösterdiği hareketlerle dans etmesini istediğini açıkladı ve hareketleri anlattı. Birkaç alıştırma turunun ardından SMILE★KAWAIINEN (スマイル★かわいいねん) başladı ve dansçılar sahnede dans ederken grup da onlara katıldı, ve böylece hayranlar da dans becerilerini test etme fırsatı buldu.

Photo by Megumi Iritani

KIZU TO USO (傷と嘘), -mikoto-‘nun yumuşak ve duygusal şarkı sesini sergileyebildiği başka bir baladdı. Sahne zeminini duman kapladı ve -mikoto- hayranlardan telefonlarının ışıklarını açmalarını istedi. Mekanın seyirci kısmı tamamen karanlık olmasına rağmen, mekandaki herkesin telefonunun ışıklarını açmasıyla mekan gündüz gibi aydınlandı. Sahnenin üzerindeki ekran, mekanı üyelerin bakış açısından gösteriyordu, bu yüzden üç üyenin de gözyaşlarına hakim olamaması şaşırtıcı değildi.

Ve -mikoto-‘nun “lütfen bana sevimli yüzlerinizi gösterin” sözleriyle gecenin son şarkısı KICHUNE NO YOMEIRI (きちゅねのよめいり) geldi. Hayranların deliler gibi alkışlamaya başlamasıyla salonun çatısından altın renk konfetiler dökülmeye başladı. Böylesine bir konsere oldukça uygun ve neşeli bir şarkıydı.

zigzag etkinliklerinin henüz 6. yılında olmasına rağmen, bu konseri deneyimledikten sonra şimdiden Budokan’da kapalı gişe konser verebilmelerine hiç şaşmamak gerektiğini düşündüm. Üyelerin yetenekli ve kusursuz performansı olsun, inanılmaz derecede yaratıcı ve benzersiz ışıklandırma ve ekranlara yansıtılan videolar olsun her yönüyle unutulmaz bir deneyimdi. O günün ve performansın grup için ne kadar önemli olduğu aşikardı. Önümüzdeki yıl için daha fazla konser ve yayın duyurusu yaptıkları için devam eden yolculuklarını hayranlarıyla paylaşmak için ne kadar sabırsızlandıkları da çok açıktı. Bu yüzden zigzag deneyimini kaçırmayın!

Report: Olga
Translation: Gamze

zigzag OFFICIALzigzag OFFICIAL Twitter
SpotifyApple Music

It would be great if you could support us with a small donation.
It might not be much for you, but it would help us providing more and better interviews in the future.
With a little bit of your support we might be able to realize even more!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s